ΡΟΔΙ

Από τη Θέκλα Γκιώνη,
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Τα ρόδια είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα στη Γη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για το σώμα σας, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών.
Εδώ είναι 12 τα οφέλη για την υγεία από το ρόδι: 

01.

Τα ρόδια περιέχουν μια ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Τα ρόδια έχουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ - ένα φλιτζάνι από σπόρια ροδιού (174 γραμμάρια) περιέχει:
Θερμίδες: 144
Σάκχαρα: 24 γρ.
Φυτικές ίνες: 7 γρ.
Πρωτεΐνη: 3 γρ.
Βιταμίνη C: 30% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Κ: 36% της ΣΗΠ
Φυλλικό οξύ: 16% της ΣΗΠ
Κάλιο: 12% της ΣΗΠ 

02.

Τα ρόδια περιέχουν φυτικές ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του χυμού του ροδιού έχει βρεθεί ότι έχει τρεις φορές την αντιοξειδωτική δράση του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού.

03.

Το ρόδι έχει εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η χρόνια φλεγμονή είναι μια από τις κύριες αιτίες πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Alzheimer και η παχυσαρκία.
Τα ρόδια έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονώδη δραστηριότητα στον πεπτικό σωλήνα, καθώς και σε καρκινικά κύτταρα μαστού και καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Μια μελέτη που διήρκησε 12 εβδομάδες σε άτομα με διαβήτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1,1 φλ. χυμού ροδιού ημερησίως μείωσε τους δείκτες φλεγμονής CRP και ιντερλευκίνης-6 κατά 32% και 30% αντίστοιχα. 

04.

Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κοινός τύπος καρκίνου στους άνδρες. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ακόμη και να προκαλεί απόπτωση ή κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα.

pomegranate

05.

Το ρόδι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο κατά του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου στις γυναίκες. Το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να εμποδίσει την αναπαραγωγή κυττάρων καρκίνου του μαστού - ακόμη και να σκοτώσει μερικά από αυτά. Ωστόσο, τα στοιχεία περιορίζονται επί του παρόντος σε εργαστηριακές μελέτες. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες πριν να γίνουν οποιεσδήποτε αξιώσεις.

06.

Το ρόδι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένας από τις κυριότερες αιτίες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σε μια μελέτη, τα άτομα με υπέρταση είχαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά από κατανάλωση 150 ml χυμού ροδιού καθημερινά για δύο εβδομάδες.  

07.

Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας και του αρθρικού πόνου.

Η αρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, αλλά οι περισσότεροι περιλαμβάνουν κάποια μορφή φλεγμονής στις αρθρώσεις. Δεδομένου ότι το ρόδι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Είναι ενδιαφέρον ότι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να μπλοκάρει τα ένζυμα που είναι γνωστό ότι βλάπτουν τους αρθρώσεις σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

08.

Ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι σήμερα η πιο συνηθισμένη αιτία πρόωρου θανάτου στον κόσμο. Πρόκειται για μία πολύπλοκη ασθένεια, η οποία οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Το πιικινικό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ρόδι, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορα στάδια της διαδικασίας της καρδιακής νόσου.
Μια μελέτη τεσσάρων εβδομάδων σε 51 άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έδειξε ότι τα 800 mg ελαίου σπόρων ροδιού την ημέρα μείωσαν σημαντικά τα τριγλυκερίδια και βελτίωσαν την αναλογία τριγλυκεριδίων-HDL. Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του χυμού ροδιού σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη, όπου σημείωσαν σημαντική μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, καθώς και άλλες βελτιώσεις.  

pomegranate

09.

Ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η οξειδωτική βλάβη μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος σε όλες τις περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ιστού στύσης. Ο χυμός ροδιού έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος και της ανταπόκρισης στύσης.
Σε μια μελέτη σε 53 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, το ρόδι φάνηκε να έχει κάποιο όφελος - αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντικό. 

10.

Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων.

Έχει αποδειχθεί ότι το ρόδι καταπολεμά ορισμένους τύπους βακτηριδίων καθώς και τη ζύμη Candida albicans. Οι αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές επιδράσεις μπορεί επίσης να προστατεύουν από λοιμώξεις και φλεγμονή στο στόμα σας. Αυτό περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και η στοματίτιδα των οδοντοστοιχιών.

11.

Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι το ρόδι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη.
Μια μελέτη σε χειρουργικούς ασθενείς διαπίστωσε ότι 2 γραμμάρια εκχυλίσματος ροδιού απέτρεψαν ελλείμματα στη μνήμη μετά από χειρουργική επέμβαση. Μια άλλη μελέτη σε 28 ηλικιωμένους ενήλικες με προβλήματα μνήμης διαπίστωσε ότι 237 ml χυμού ροδιού ανά ημέρα βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες της λεκτικής και της οπτικής μνήμης. Μελέτες σε ποντίκια υποδεικνύουν επίσης ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer. 

12.

Το ρόδι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε διατροφικά νιτρικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την απόδοση της άσκησης.
Μια μελέτη σε 19 αθλητές που τρέχουν σε διάδρομο έδειξε ότι ένα γραμμάριο εκχυλίσματος ροδιού 30 λεπτά πριν την άσκηση αύξησε σημαντικά τη ροή του αίματος, καθυστερώντας την έναρξη της κόπωσης και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα στην άσκηση.  

pomegranate

Μοιράσου το με τους φίλους σου!