Ερωτήματα που δέχομαι συχνά στις συνεδρίες μου είναι:
«Ποιο ψωμί του τοστ να διαλέξω στο super market? Ποιο τυρί να δώσω στο παιδί μου? Ποια δημητριακά να επιλέξω και γιατί?».
Ένας από τους ρόλος μου ως Διαιτολόγος/Διατροφολόγος είναι να σου μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου και με αυτόν τον τρόπο να διαμορφώνεις εσύ μια σωστή διατροφική αγωγή.
Σε αυτό το πλαίσιο θα μιλήσουμε για τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων, πως μπορούμε να τις διαβάζουμε, τι σημαίνει κάθε τι και ποιο προϊόν θα πρέπει εν τέλει να επιλέγεις σε σύγκριση με κάποιο άλλο.
Στο τέλος του άθρου μπορείς να βρείς παραδείγματα διατροφικών ετικετών.
Την ποσότητα σε γραμμάρια που αποτελεί μια μερίδα από αυτό το προϊόν.
Τις θερμίδες που έχει μια μερίδα αλλά και τα 100 γρ. του προϊόντος. Η ενεργειακή αξία θα πρέπει να επισημαίνεται σε kilocalories (kcal) και kilojoules (kJ).
Τις θερμίδες από λιπαρά που έχει μια μερίδα και τα οποία δε θα πρέπει να ξεπερνάνε το 30% των συνολικών θερμίδων.
Τις ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών που περιέχει (λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη) και τις υποκατηγορίες αυτών (κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα).
Θα πρέπει να αναγράφονται εάν παρέχουν περισσότερο από το 15% της ΣΗΠ στα στερεά τρόφιμα και το 7,5% της ΣΗΠ στα ποτά. Πληροφορίες σχετικά με τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα θα πρέπει να εκφράζονται ως ποσοστό της «συνιστώμενης ημερήσιας δόσης» (RDA) για τα μικροθρεπτικά συστατικά.
Το % ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερίσιας Πρόσληψης που καλύπτει αυτό το προϊόν ως προς το κάθε θρεπτικό συστατικό που δίνει σε μια διατροφή 2000 θερμίδων.
Η προειδοποίηση για αλλεργιογόνα έχει στόχο να προφυλάξει τους καταναλωτές που έχουν συγκεκριμένες αλλεργίες από συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής.
Η σειρά με την οποία αναγράφονται τα συστατικά δείχνει και την περιεκτικότητα του προϊόντος σε αυτά. Το πρώτο συστατικό είναι στη μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στο προϊόν, το δεύτερο συστατικό στην αμέσως μικρότερη ποσότητα και ούτω κάθε εξής.
Ωφέλιμο είναι να επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία στη λίστα των συστατικών τους δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, υδρογωνομένα ή μερικώς υδρογωνομένα (ή τρανς) λιπαρά και σάκχαρα. Σε περίπτωση που αναγράφεται κάποιο από τα παραπάνω συστατικά προσέχουμε να αναφέρεται προς το τέλος της λίστας.
Η ζάχαρη (σουκρόζη) μπορεί να περιέχεται σε ένα προϊόν με αρκετές διαφορετικές ονομασίες σακχάρων όπως το ινβερτοσάκχαρο, οι μελάσες, το μερικώς υδρολυμένο άμυλο, η φρουκτόζη, το σιρόπι φρουκτόζης, η γλυκόζη, το σιρόπι γλυκόζης, η δεξτρόζη, και μαλτόζη. Συνήθως η κατάληξη –όζη περιγράφει κάποιο σάκχαρο. Μεταξύ μαύρης και λευκής ζάχαρης ΔΕΝ υπάρχει θερμιδική διαφορά. Διαφορά εντοπίζεται στη γλυκύτητα λόγω του φλοιού του τεύτλου που υπάρχει στη μαύρη και την κάνει πιο γλυκιά. Η φρουκτόζη, όταν στο προϊόν δεν περιέχεται ολόκληρο φρούτο, ισοδυναμεί με τη ζάχαρη.
Όταν θέλουμε να επιλέξουμε ένα προϊόν και το συγκρίνουμε με κάποιο αντίστοιχο, καλό είναι να κοιτάμε την ανά 100 γραμμάρια ανάλυση και όχι ανά μερίδα. Η μερίδα που αναγράφεται στο κουτί, είναι πολύ πιθανό να διαφέρει εν τέλη από τη μερίδα που καταναλώνουμε.
Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν πάνω από 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού, έχουν καλύτερη επίδραση στη γλυκόζη του αίματος και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Προτιμάμε τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5 γραμμάρια σακχάρων και κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια. Εάν κάποιο τρόφιμο περιέχει ολόκληρο φρούτο ή γαλακτοκομικό προϊόν και στον πίνακα των συστατικών δεν αναγράφονται «κρυφές» πηγές σακχάρων, τότε μπορούμε να είμαστε περισσότερο ελαστικοί.
Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν λιγότερο από 0,1 γραμμάρια (100 mg) νάτριο ή 0,3 γραμμάρια (300 mg) αλάτι ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
Μοιράσου το με τους φίλους σου!