διατροφικές ετικέτες τροφίμων

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Από τη Θέκλα Γκιώνη,
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Ερωτήματα που δέχομαι συχνά στις συνεδρίες μου είναι:
«Ποιο ψωμί του τοστ να διαλέξω στο super market? Ποιο τυρί να δώσω στο παιδί μου? Ποια δημητριακά να επιλέξω και γιατί?».
Ένας από τους ρόλος μου ως Διαιτολόγος/Διατροφολόγος είναι να σου μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου και με αυτόν τον τρόπο να διαμορφώνεις εσύ μια σωστή διατροφική αγωγή.
Σε αυτό το πλαίσιο θα μιλήσουμε για τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων, πως μπορούμε να τις διαβάζουμε, τι σημαίνει κάθε τι και ποιο προϊόν θα πρέπει εν τέλει να επιλέγεις σε σύγκριση με κάποιο άλλο. 
Στο τέλος του άθρου μπορείς να βρείς παραδείγματα διατροφικών ετικετών.

Κάθε διατροφική ετικέτα θα πρέπει να αναγράφει τα εξής στοιχεία:

Μερίδα

Την ποσότητα σε γραμμάρια που αποτελεί μια μερίδα από αυτό το προϊόν.

Θερμίδες

Τις θερμίδες που έχει μια μερίδα αλλά και τα 100 γρ. του προϊόντος. Η ενεργειακή αξία θα πρέπει να επισημαίνεται σε kilocalories (kcal) και kilojoules (kJ).

Θερμίδες από λιπαρά

Τις θερμίδες από λιπαρά που έχει μια μερίδα και τα οποία δε θα πρέπει να ξεπερνάνε το 30% των συνολικών θερμίδων.

Μακροθρεπτικά συστατικά

Τις ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών που περιέχει (λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη) και τις υποκατηγορίες αυτών (κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα).

Βιταμίνες, Ανόργανα συστατικά, Φυτικές ίνες, Νάτριο

Θα πρέπει να αναγράφονται εάν παρέχουν περισσότερο από το 15% της ΣΗΠ στα στερεά τρόφιμα και το 7,5% της ΣΗΠ στα ποτά. Πληροφορίες σχετικά με τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα θα πρέπει να εκφράζονται ως ποσοστό της «συνιστώμενης ημερήσιας δόσης» (RDA) για τα μικροθρεπτικά συστατικά.

%ΣΗΠ

Το % ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερίσιας Πρόσληψης που καλύπτει αυτό το προϊόν ως προς το κάθε θρεπτικό συστατικό που δίνει σε μια διατροφή 2000 θερμίδων.

Αλλεργιογόνα

Η προειδοποίηση για αλλεργιογόνα έχει στόχο να προφυλάξει τους καταναλωτές που έχουν συγκεκριμένες αλλεργίες από συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής.

Στα συστατικά που αναγράφονται θα πρέπει να προσέχουμε:

01.

Τη σειρά αναγραφής.

Η σειρά με την οποία αναγράφονται τα συστατικά δείχνει και την περιεκτικότητα του προϊόντος σε αυτά. Το πρώτο συστατικό είναι στη μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στο προϊόν, το δεύτερο συστατικό στην αμέσως μικρότερη ποσότητα και ούτω κάθε εξής.

02.

Την περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα συστατικά.

Ωφέλιμο είναι να επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία στη λίστα των συστατικών τους δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, υδρογωνομένα ή μερικώς υδρογωνομένα (ή τρανς) λιπαρά και σάκχαρα. Σε περίπτωση που αναγράφεται κάποιο από τα παραπάνω συστατικά προσέχουμε να αναφέρεται προς το τέλος της λίστας.

03.

Τις κρυφές πηγές ζάχαρης.

Η ζάχαρη (σουκρόζη) μπορεί να περιέχεται σε ένα προϊόν με αρκετές διαφορετικές ονομασίες σακχάρων όπως το ινβερτοσάκχαρο, οι μελάσες, το μερικώς υδρολυμένο άμυλο, η φρουκτόζη, το σιρόπι φρουκτόζης, η γλυκόζη, το σιρόπι γλυκόζης, η δεξτρόζη, και μαλτόζη. Συνήθως η κατάληξη –όζη περιγράφει κάποιο σάκχαρο. Μεταξύ μαύρης και λευκής ζάχαρης ΔΕΝ υπάρχει θερμιδική διαφορά. Διαφορά εντοπίζεται στη γλυκύτητα λόγω του φλοιού του τεύτλου που υπάρχει στη μαύρη και την κάνει πιο γλυκιά. Η φρουκτόζη, όταν στο προϊόν δεν περιέχεται ολόκληρο φρούτο, ισοδυναμεί με τη ζάχαρη.

Mobirise

Έξτρα Συμβουλές

01.

Σύγκριση ανα 100 γρ. 

Όταν θέλουμε να επιλέξουμε ένα προϊόν και το συγκρίνουμε με κάποιο αντίστοιχο, καλό είναι να κοιτάμε την ανά 100 γραμμάρια ανάλυση και όχι ανά μερίδα. Η μερίδα που αναγράφεται στο κουτί, είναι πολύ πιθανό να διαφέρει εν τέλη από τη μερίδα που καταναλώνουμε.

02.

Φυτικές ίνες

Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν πάνω από 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού, έχουν καλύτερη επίδραση στη γλυκόζη του αίματος και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

03.

Σάκχαρα & Κορεσμένα Λιπαρά

Προτιμάμε τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5 γραμμάρια σακχάρων και κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια. Εάν κάποιο τρόφιμο περιέχει ολόκληρο φρούτο ή γαλακτοκομικό προϊόν και στον πίνακα των συστατικών δεν αναγράφονται «κρυφές» πηγές σακχάρων, τότε μπορούμε να είμαστε περισσότερο ελαστικοί.

04.

Νάτριο/Αλάτι

Προτιμάμε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν λιγότερο από 0,1 γραμμάρια (100 mg) νάτριο ή 0,3 γραμμάρια (300 mg) αλάτι ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

Μοιράσου το με τους φίλους σου!