ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

1. Στην πρώτη συνεδρία θα χρειαστεί να προσκομίσετε τις πιο πρόσφατες αιματολογικές- βιοχημικές εξετάσεις σας, ώστε η σύσταση του διαιτολογίου να έχει ως γνώμονα τις τυχόν διαταραγμένες τιμές αυτών. 

2. Επίσης, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε λεπτομερώς την φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνετε, καθώς τα φάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών αλλά και μερικές τροφές μπορεί να αναστείλουν την απορρόφηση κάποιας δραστικής ουσία ενός φαρμάκου.

3. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης, εκτός από το ιατρικό ιστορικό, θα γίνει λήψη και αναλυτικού διατροφικού ιστορικού που θα αφορά τις διατροφικές συνήθειες, τις προτιμήσεις και αποστροφές στις τροφές, τον τρόπο ζωής, την φυσική δραστηριότητα, κλπ.

4. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στις σωματομετρικές μετρήσεις και τη λιπομέτρηση.
Γίνεται λήψη των περιφερειών του σώματος σε τρια σημεία, στην κοιλιά, στους γλουτούς και στο μπράτσο του χεριού με μεζούρα ακριβείας.
Η ανάλυση σύστασης σώματος πραγματοποιείται με λιπομετρητή της Tanita. Η μέθοδος στην οποία στηρίζεται ο λιπομετρητής είναι αυτή της Βιοηλεκτρικής Εμπέδισης (BIA) που είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για την μέτρηση της σύστασης σώματος.
Πριν την ανάλυση σύστασης σώματος πρέπει να έχουν τηρηθεί κάποιες συνθήκες ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό σφάλματος.

Οι συνθήκες αυτές είναι:
• Να μην έχει γίνει κατανάλωση φαγητού, νερού, υγρών, καφέ, αφεψημάτων και ροφημάτων για 3-4 ώρες πριν τη μέτρηση.
• Να μην υπάρχει έντονη σωματική άσκηση (π.χ. γυμναστική, αεροβική, προπόνηση) για τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μέτρηση.
• Να μην έχει γίνει κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών για τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη μέτρηση.
• Να μην έχετε καπνίσει για 1 ώρα πριν.
• Οι γυναίκες να βρίσκονται στη μέση του καταμήνιου κύκλου.

5. Με γνώμονα όλα τα παραπάνω στοιχεία, θα ορίσουμε από κοινού στόχους, τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους, ώστε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον ασφαλέστερο για την υγεία τρόπο.

6. Οι συνεδρίες θα πραγματοποιούνται ανά εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο, όπου και θα αλλάζουμε το πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τους νέους στόχους και τις ανάγκες που θα προκύπτουν.