ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙΝΕ ΟΙ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Από τη Θέκλα Γκιώνη,
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Το καλοκαίρι και ειδικά στις διακοπές, το πρώτο μέλημά σου είναι να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς.
Αφού, λοιπόν πάρεις το χρόνο σου και απολαύσεις την ηρεμία της θάλασσας, ξεκίνα να φροντίζεις το σώμα σου.
Βάλε αντηλιακό και καπέλο για να προστατευτείς από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου και επέλεξε την 
αγαπημένη σου φυσική δραστηριότητα για να τονώσεις το σώμα σου και το μεταβολισμό σου.
Μπορείς από το να περπατάς/τρέχεις στην άμμο μέχρι να κάνεις scuba diving και wind surf.
Μην αφήνεις τον υπέροχο καιρό και τις υπέροχες θάλασσες της Ελλάδας ανεκμετάλλευτες.
Στο τέλος του κειμένου υπάρχει συνοπτικός πίνακας με τις θερμίδες που καίνει όλες οι καλκαιρινές δραστηριότητες.

running on the beach

Walking or Running on the beach

H καύση θερμίδων είναι 1,8 φορές μεγαλύτερη στην άμμο απ 'ότι σε συμπαγείς επιφάνειες όπως το τσιμέντο. Το περπάτημα με ταχύτητα 4 μίλα/ώρα σε μια σταθερή επιφάνεια καίει περίπου 328 θερμίδες/ώρα, ενώ το περπάτημα στην άμμο με την ίδια ταχύτητα καίει περίπου 590 θερμίδες/ώρα. Το τρέξιμο και το περπάτημα επικεντρώνεται κυρίως στο κάτω μέρος του σώματος.

Canoeing

Canoeing

Λόγω της δύναμης που ασκείται προς τα κάτω στο πτερύγιο και της απομόνωσης του άνω κορμού, το κανό εκπέμπει μια εκπληκτική ποσότητα ενέργειας. Αν ταξιδεύετε με χαλαρή ταχύτητα 2 μίλια/ώρα, θα καψετε 286 θερμίδες για κάθε ώρα που βρίσκεστε εκεί έξω. Αυτή η προπόνηση γυμνάζει κυρίως τους μύες της άνω πλάτης, του ώμου και του βραχίονα.

Stand-up paddleboarding (SUP)

Stand-up paddleboarding (SUP)

Το SUP γυμνάζει όλο το σώμα. Οι κάτω μυς του σώματός χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση του σώματός στη σανίδα, καθώς το άνω μέρος του σώματος σας κάνει κουπί. Εμπλέκει επίσης τους τρικέφαλους και τους δικέφαλους μυς, τους θωρακικούς μυς και τους μυς της πλάτης. Σε μια ώρα, θα κάψετε περισσότερες από 324θερμίδες.

Κολύμβηση

Κολύμβηση

Κολυμπώντας με μέτριο ρυθμό, μπορείτε να κάψετε 386 θερμίδες/ώρα. Οι μύες που χρησιμοποιούνται κατά την κολύμβηση ποικίλουν ανάλογα με το είδος κολύμβησης. 

Beach Volleyball

Beach Volleyball

Ιδανική μορφή αερόβιας προπόνησης που γυμνάζει όλο το σώμα και ειδικά τα πόδια και τους γλουτούς και καίει 430 θερμίδες/ώρα.

Water Aerobics

Water Aerobics

Αν αγαπάς το νερό, αλλά όχι το κολύμπι, τότε το aerobic στην πισίνα ή τη θάλασσα θα σε κάνει να κάψεις περίπου 285 θερμίδες/ώρα, αλλά και να διασκεδάσεις με τους φίλους σου. 

Water Aerobics

Ρακέτες

Αυτό το κατα πολλούς "εκνευριστικό τακ-τακ στην παραλία" έχει και τα θετικά του. Αποτελεί αερόβια άσκηση που τονώνει τα χέρια καίγοντας 480 θερμίδες/ώρα. Ανάλογα με την ένταση με την οποία παίζετε οι ρακέτες μπορούν να αναδειχθούν σε ιδανική αεροβική άσκηση που είναι ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Και φυσικά είναι διασκεδαστικές! 

beach soccer

Beach soccer 

Ένα ιδιαίτερα κουραστικό, αλλά απολαυστικό ομαδικό άθλημα παραλίας με ένταση και ταχύτητα. Η κίνηση στην άμμο αυξάνει την ένταση της αεροβικής προσπάθειας, αλλά και την καύση θερμίδων και γυμνάζει τους μηρούς και τις γάμπες. Μόνο προσοχή στους τραυματισμούς. Καίει τις περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες 600 θερμίδες/ώρα.

Θαλάσσιο ποδήλατο

Θαλάσσιο ποδήλατο

Δεν το λες ακριβώς σπορ, αλλά πιο πολύ είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που συνδυάζει την άσκηση με τη βόλτα στη θάλασσα. Ωστόσο η αντίσταση του νερού είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του αέρα (στο κανονικό ποδήλατο στη στεριά), οπότε ανάλογα μεγαλύτερη είναι και η ένταση, αλλά και η καύση θερμίδων. Καίει 450 θερμίδες/ώρα.

Ιστιοπλοΐα

Ιστιοπλοΐα

Αν και δεν στέκεστε όρθιοι, αλλά είστε καθιστοί μέσα στο σκάφος, έχετε αρκετή δραστηριότητα, γυμνάζοντας κατεξοχήν το πάνω μέρος του σώματος, με έμφαση στα χέρια, την πλάτη και τους κοιλιακούς. Καίει 380 θερμίδες/ώρα.

Windsurf

Windsurf 

Το windsurf γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, αλλά κυρίως τα χέρια, καθώς και τους κοιλιακούς, την πλάτη και τους μηρούς, καίγοντας 450 θερμίδες/ώρα. 

Water Skiing

Water Skiing or Wakeboarding

Αν γνωρίζετε κάποιον με βάρκα, λουρί σε λίγα σκι ή ένα wakeboard και παραμείνετε δροσεροί ενώ καίτε 324 θερμίδες σε 60 λεπτά. Οκτώ λεπτά μπορούν να κάψουν 55 θερμίδες!

kite surf

Kite Boarding

Mε το συγκεκριμένο άθλημα γυμνάζετε όλο το σώμα. Τόσο τον άνω κορμό λόγω της δύναμης από τον αετό, όσο και το κάτω μέρος του σώματος στη σανίδα. Όσο πιο έντονη η άσκηση τόσες περισσότερες θερμίδες καίτε. Κατα μέσο όρο το kite surf καίει 600 θερμίδες/ώρα.

jetski

Jet skiing

Στο jet ski η δύναμη ασκείται κυρίως στον άνω κοσμό, βάζοντας αρκετη δύναμη στα χέρα, στους κοιλιακούς, την πλάτη και το στήθος. Η έντονη ενασχόληση με το jet ski και όχι απλώς μια βόλτα, μπορεί να κάψει μέχρι και 450 θερμίδες/ώρα.

relax on the beach

Relax on the beach

Όπως φαντάζεστε, η χαλάρωση στην ξαπλώστρα και το διάβασμα ενός βιβλίου δε θα σας κάνουν να κάψετε καθόλου θερμίδες. Οπότε αφού ξεκουραστείτε, βουρ για βουτιά και καλοκαιρινές δραστηριότητες. 

καλοκαιρινές δραστηριότητες

Μοιράσου το με τους φίλους σου!