ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

Από τη Θέκλα Γκιώνη,
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Οι γονείς των νεογέννητων μωρών αντιμετωπίζουν μια πληθώρα αποφάσεων για την ανατροφή ενός ευτυχισμένου και υγιούς παιδιού. Μία από τις πρώτες και πιο σημαντικές είναι η απόφαση για την παροχή της καλύτερης διατροφής για το παιδί τους.
Πολλές ιατρικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες με στόχο να παρέχεται η βέλτιστη διατροφή και προστασία της υγείας του μωρού και θηλασμό μαζί με συμπληρωματικά τρόφιμα από τους 6 μήνες έως τουλάχιστον 12 μηνών.
Ο θηλασμός είναι ένα άκρως προσωπικό ζήτημα και η απόφαση εξαρτάται από τη μητέρα και το μωρό της. Αν και ο θηλασμός δεν είναι πάντοτε εφικτός για κάθε μητέρα και μωρό, τα πιθανά οφέλη το καθιστούν ΆΞΙΟ συζήτησης με τον γιατρό και με έναν πιστοποιημένο Διαιτολόγο/Διατροφολόγο. Μερικά από αυτά παραθέτονται παρακάτω:

01.

Ένα πιο υγιές μωρό.

Το μητρικό γάλα παρέχει την ιδανική διατροφή για τα βρέφη. Έχει ένα σχεδόν τέλειο μείγμα βιταμινών, πρωτεϊνών και λιπών, τα οποίο χρειάζεται το μωρό για να αναπτυχθεί και περιέχει αντισώματα που βοηθούν το μωρό να καταπολεμά τους ιούς και τα βακτηρίδια. Παρέχεται σε μια μορφή πιο εύπεπτη από τις βρεφικές φόρμουλες.
Επιπλέον, τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες, χωρίς οποιαδήποτε βρεφική φόρμουλα, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του αυτιού, αναπνευστικών νόσων, και του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Έχουν επίσης λιγότερες νοσηλείες και επισκέψεις στον γιατρό. Έχει θεωρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, αλλεργιών, χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου Ι, η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ο θηλασμός, σε αρκετές μελέτες, συνδέεται με υψηλότερες βαθμολογίες IQ σε μετέπειτα παιδική ηλικία. Επιπλέον, η φυσική εγγύτητα, η επαφή του δέρματος με το δέρμα και η επαφή με τα μάτια βοηθούν το μωρό να δεσμευτεί με τη μητέρα και να αισθάνεται ασφαλές

02.

Ισχυρότερα οστά.

Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, καθώς το σώμα της απορροφά το ασβέστιο πολύ πιο αποτελεσματικά. Έτσι, ενώ μερικά οστά, ιδιαίτερα εκείνα της σπονδυλικής στήλης και των ισχίων, μπορεί να είναι κάπως λιγότερο πυκνά στον απογαλακτισμό, έξι μήνες αργότερα, είναι πιο πυκνά από πριν της εγκυμοσύνης.

03.

Έξτρα οφέλη για τη μητέρα.

Ο θηλασμός καίει επιπλέον θερμίδες, έτσι μπορεί να βοηθήσει να χαθεί το έξτρα βάρος της εγκυμοσύνης πιο γρήγορα. Απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία βοηθά την μήτρα σας να επιστρέψει στο μέγεθος της προ εγκυμοσύνης και μπορεί να μειώσει την αιμορραγία της μήτρας μετά τη γέννηση. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

04.

Μια προσαρμοσμένη προμήθεια.

Σε αντίθεση με μια βρεφική φόρμουλα, που δεν μπορεί να αλλάξει τη σύνθεσή της, το μητρικό γάλα μεταμορφώνεται για να καλύψει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μωρού. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα, τα στήθη κάνουν το πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι παχύρευστο, κιτρινωπό και γεμάτο αντισώματα για την προστασία του νεογέννητου μωρού. Είναι επίσης υψηλότερο σε πρωτεΐνες και χαμηλότερο σε σάκχαρα από το πλήρες μητρικό γάλα, έτσι ακόμα και ένα μικρό ποσό μπορεί να συγκρατήσει την πείνα του μωρού και να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες. Καθώς το μωρό χρειάζεται περισσότερο γάλα, τα στήθη ανταποκρίνονται κάνοντας περισσότερο γάλα. Το πλήρες μητρικό γάλα (συνήθως 3-4 ημέρες μετά την γέννα), είναι πιο γεμάτο τόσο σε σάκχαρα όσο και σε όγκο από το πρωτόγαλα, δηλαδή ακριβώς αυτό που χρειάζεται το μωρό εκείνη την περίοδο.

05.

Είναι φτηνό!

Δεδομένου ότι δεν χρειάζεται η αγορά κάποιας βρεφικής φόρμουλας, η αποστείρωση των μπιμπερών, εξοικονομείται χρόνος και χρήμα. Το κόστος μια βρεφικής φόρμουλας μπορεί να κυμανθεί οπουδήποτε από 108 έως 398 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1303-4777 ευρώ σε ένα χρόνο! Το μητρικό γάλα είναι free!

06.

 Σχέση μητέρας-μωρού.

Μέσω του θηλασμού η μητέρα μαθαίνει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τα σημάδια κορεσμού του μωρού της, γιατί σε αντίθεση με ένα μπουκάλι, δεν μπορεί να δει πόσο έφαγε. Συνεπώς, εκτός από την παροχή της καλύτερης διατροφής, ο θηλασμός παρέχει μια μοναδική και συναισθηματική σχέση μεταξύ μητέρας και μωρού.

Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο και πάντα στη σωστή θερμοκρασία.

Μοιράσου το με τους φίλους σου!