ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ

Η ανάλυση σύστασης σώματος πραγματοποιείται με λιπομετρητή της Tanita. Η μέθοδος στην οποία στηρίζεται ο λιπομετρητής είναι αυτή της Βιοηλεκτρικής Εμπέδισης (BIA) που είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για την μέτρηση της σύστασης σώματος.
Η αρχή της συγκεκριμένης μεθόδου βασίζεται στην ιδιότητα των εξωκυττάριων υγρών του σώματος αλλά και του άλιπου ιστού να έχουν μικρότερη αντίσταση στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος απ’ ότι ο λιπώδης ιστός.
Με την συγκεκριμένη μέθοδο παίρνουμε πληροφορίες για την άλιπη και την λιπώδη μάζα του σώματος. Η άλιπη και η λιπώδης μάζα αποτελούν το συνολικό μας βάρος. 
Διάβασε εδώ την προετοιμασία που πρέπει να ακολουθήσεις για να είναι ακριβής η λιπομέτρηση.

BIA

Τα αποτελέσματα που παίρνουμε από την λιπομέτρηση που πραγματοποιείται είναι :

1. Σωματικό Βάρος (kg)
2. Ποσοστό Σωματικού Λίπους (%) και τμηματική αξιολόγηση. Αποτελεί, ίσως, την πιο σημαντική μέτρηση της συνολικής διατροφικής σας κατάστασης.
3. Μυϊκή μάζα και τμηματική αξιολόγηση. Το βάρος της μυϊκής μάζας.
4. Οστική Μάζα (kg). Το βάρος των οστών στο σώμα.
5. Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI). Η αναλόγια Βάρους/(το ύψος σας στο τετράγωνο), είναι ο δέίκτης που μας προσδιορίζει τον βαθμό παχυσαρκίας.
6. Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός. Είναι η μέτρηση του ελάχιστου ποσού ενέργειας που καταναλώνει ο οργανισμός προκειμένου να πραγματοποιήσει τις βασικές και ζωτικές φυσιολογικές λειτουργίες.
7. Μεταβολική Ηλικία. Μπορεί να είσαι 30 ετών, αλλά σαν πόσο χρονών μεταβολίζεις? Αν ο μεταβολισμός σου είναι ενεργός η μεταβολική σου ηλικία θα είναι κάτω από 30, ενώ αν είναι αργός τότε σίγουρα θα είναι πάνω από 30 ετών.
8. Συνολικό νερό σώματος (%). Μας δείχνει την ύπαρξη τυχόν κατακράτησης ή αφυδάτωσης.
9. Δείκτης Σπλαχνικού λίπους. Είναι μια μονάδα που δείχνει το λίπος εσωτερικά στην κοιλιά μας, γύρω από τα σπλαχνικά μας όργανα και αποτελεί τον πιο σημαντικό δείκτη καρδιαγγειακών νοσημάτω.

Έχοντας τη πλήρη ανάλυση της σωματικής μας σύστασης μπορούμε να θέσουμε τους στόχους, να δημιουργήσουμε ένα διατροφικό πλάνο σύμφωνα με αυτούς και να αξιολογούμε κάθε φορά την πρόοδο.