ΣΧΕΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ
ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Από τη Θέκλα Γκιώνη,
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

"Το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες".

Ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο στις γυναίκες είναι ότι, ενώ οι περισσότερες συσσωρεύουν λίπος περιφερειακά, δηλαδή στην περιοχή των γλουτών και των μηρών, κατά την εμμηνόπαυση τείνουν να αποθηκεύουν το περιττό λίπος στην κοιλιακή χώρα. Ενώ το περιφερειακό λίπος θεωρείται σχετικά αβλαβές για την υγεία, το λίπος στην κοιλιά έχει σχετισθεί με την εμφάνιση διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Σε αυτές τις επιπτώσεις έρχεται να συμπληρωθεί και το συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι το κοιλιακό λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Στη μελέτη αυτή πήραν μέρος 5.855 γυναίκες (μέση ηλικία 71 ετών) και αξιολογήθηκε το σωματικό τους λίπος και η σύνθεση του σωματικού τους λίπους. Η μελέτη διήρκησε 12 χρόνια, και καθ’ όλη τη διάρκειά της οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αναλογία του κοιλιακού λίπους προς το περιφερειακό λίπος ήταν ένας σημαντικός ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για τη διάγνωση του καρκίνου.
Επίσης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα και του γαστρεντερικού συστήματος συσχετίστηκαν με υψηλή αναλογία κοιλιακού προς περιφερειακού λίπους. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η ηλικία, η λήψη θεραπείας αντικατάστασης ορμονών, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η αντίσταση στην ινσουλίνη παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.
Η μελέτη έθεσε μια νέα στροφή στις προτεραιότητες διαχείρισης βάρους για τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας, οι οποίες είναι επιρρεπείς στην αύξηση του σωματικού βάρους στην κοιλιά.
Για την εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και το ποσοστό λίπους μπορεί να μην είναι τα κατάλληλα μέσα καθώς δεν καταφέρνουν να εκτιμήσουν την κατανομή της λιπώδους μάζας.
Η καλύτερη προστασία είναι η αποφυγή της κεντρικής παχυσαρκίας.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ιατρική Ογκολογία (ESMO) 2017 στη Μαδρίτη. 

Εάν πλησιάζετε την εμμηνόπαυση και έχετε αρκετό λίπος συσσωρευμένο στην κοιλιακή χώρα, τότε καλό θα ήταν να απαλλαχτείτε ΑΜΕΣΑ από αυτό. 

Share This Page!

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ενημερώσου για ότι συμβαίνει στον κόσμο της My NutriPlan πρώτος!

*Δεν δημοσιοποιούμε προσωπικά σου δεδομένα