ΚΑΡΠΟΥΖΙ Vs ΠΕΠΟΝΙ

Από τη Θέκλα Γκιώνη,
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Τα πιο δημοφιλοί φρούτα του καλοκαιριού είναι και θα είναι πάντα το ΚΑΡΠΟΥΖΙ και το ΠΕΠΟΝΙ. Από τους μικρούς μέχρι τους πολύ μεγάλους μας φίλους, όλοι λατρεύουν τη γεύση και το άρωμα αυτών των δυο φρούτων. Άλλοι προτιμούν το ένα και άλλοι το άλλο. Και τα δύο, όμως είναι θρεπτικά φρούτα που έχουν εγείρει ερωτήσεις, όπως:

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα που μπορούμε να τα καταναλώνουμε? Πόσες θερμίδες έχουν? Είναι το ένα καλύτερο από το άλλο? Ποιά είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και τι οφέλη μας προσφέρουν?

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι και τα δυο αυτά φρούτα είναι εύγεστα, γεγονός που τα κάνει αρεστά ακόμη και σε αυτούς που δεν τους πολυαρέσουν τα φρούτα, έχουν γλυκιά γεύση και μπορούν να αναπληρώσουν την επιθυμία για κάποιο γλυκό, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία και συνεπώς είναι συμμαχός μας στη ζέστη των καλοκαιρινών μηνών και τέλος έχουν διουρητική δράση.

Πιο συγκεκριμένα το καρπούζι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α, καλίου, λυκοπενίου και κιτρουλίνης. Η βιταμίνης C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, ενώ το λυκοπένιο έχει αντιοξειδωτική δράση και έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Η κιτρουλίνη μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για τον οργανισμό και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

Το πεπόνι από την άλλη πλευρά είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, β-καροτένιο, κάλιο, αδενοσίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α και νιασίνη. Συμβάλλει έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην προστασία του από καρδιαγγειακές νόσους και διάφορες μορφές καρκίνου. Η αδενοσίνη έχει αντιπηκτική δράση και προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδεια, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή λειτουργία της οράσεως και στο δέρμα. Τέλος, το κάλιο συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η νιασίνη έχει ενεργό ρόλο στη λιπόλυση.

Συνεπώς, και τα δύο φρούτα περιέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειουργία του οργανισμού. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην κατανάλωσή τους καθώς περιέχουν αρκετά σάκχαρα και η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί να προσδώσει ένα θερμιδικό πλεόνασμα. Είναι καλό να γνωρίζεις ότι μια λεπτή φέτα καρπούζι ή πεπόνι (200 γρ) δίνει περίπου 60 θερμίδες.

Στο καλοκαιρινό δίλημμα λοιπόν, ΚΑΡΠΟΥΖΙ ή ΠΕΠΟΝΙ, απαντάμε ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕ ΜΕΤΡΟ!

Share This Page!

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ενημερώσου για ότι συμβαίνει στον κόσμο της My NutriPlan πρώτος!

*Δεν δημοσιοποιούμε προσωπικά σου δεδομένα

Mobirise

ΓΚΙΩΝΗ ΘΕΚΛΑ, MSc, RD
Υπεύθυνη My NutriPlan

Κλινική Διαιτολόγος-Ειδική Διατροφολόγος
Απόφοιτη χαροκοπείου Πανεπιστημίου & University College London
Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

info@mynutriplan.gr

6989681327

mynutriplan.thekla.gkioni

Θες να ξεκινήσεις και εσυ κάποιο πρόγραμμα διατροφής?
Επικοινώνησε μαζί μας ΤΩΡΑ!