Φακορυζοσαλάτα με φακές beluga

Από τη Θέκλα Γκιώνη,
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

01.

Γιατί φακές beluga ?

Οι φακές beluga ή αλλιώς μαύρες φακές είναι ιδιαίτερως νόστιμες και πιο ευκολοχώνευτες από τις υπόλοιπες φακές. Μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης, 9 γραμμάρια φυτικών ινών και 8 mg. σιδήρου (δηλαδή περίπου τη μισή ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα για τις γυναίκες). Το μαύρο χρώμα τους οφείλεται στις ανθοκυανίνες που περιέχει και οι οποίες συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

02.

Γιατί φακόρυζο ?

Οι φακές είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στα δημητριακά, όπως το ρύζι. Έτσι, ο συνδιασμός των φακών με το ρύζι, αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

φακορυζο σαλατα

Συστατικά

2 φλ. φακές beluga 
2 φλ. καστανό ρύζι
1 φύλλο δάφνης
1 καρότο τριμμένο
1/2 πιπεριά κίτρινη, κόκκινη ή πορτοκαλί
10 τοματίνια 
8-10 αγγούρι
60 γρ. φέτα 12%
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μηλόξυδο
ελάχιστη ρίγανη

Διαδικασία

1. Βράζουμε τις φακές, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. 
2. Βράζουμε το ρύζι, το σουρωνουμε και το βάζουμε στο μπολ. 
3. Κόβουμε τα τοματίνια, το αγγούρι, τις πιπεριές και τη φέτα, και 
τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη.
4. Αφού οι φακές και το ρύζι έχουν κρυώσει, προσθέτουμε στο μπολ
όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
5. Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.


Μοιράσου το με τους φίλους σου!