Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΙΣ
ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Από τη Θέκλα Γκιώνη,
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Όλο και περισσότερες μελέτες γίνονται για την επίδραση της ζάχαρης σε διάφορες πτυχές του ανθρώπινου οργανισμού. Τα παιδιά, ως πιο επιρρεπείς στις γλυκές λιχουδιές, έχουν μελετηθεί πιο συχνά. Ένας τομέας άξιος προς έρευνα και συζήτηση είναι η επίδραση της ζάχαρης στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών. 

Με ποιόν ΑΜΕΣΟ τρόπο επηρεάζεται η μνήμη των παιδιών από τη ζάχαρη?

Όταν ένας άνθρωπος καταναλώνει πολλή ζάχαρη και στη συνέχεια επιχειρεί δύσκολες εργασίες, όπως μαθηματικά προβλήματα, ο υποθάλαμος του εγκεφάλου του επιτρέπει στο σώμα του να απελευθερώσει πολλή κορτιζόλη. Γνωστή ως η ορμόνη του στρες, αυτή η ουσία εμποδίζει τη μνήμη. Όταν τα σώματα των παιδιών πλημμυρίζουν με κορτιζόλη στο σχολείο, αγωνίζονται να δώσουν προσοχή στα μαθήματά τους και δυσκολεύονται να κάθονται ήσυχα. Όταν η προσοχή τους βρίσκεται αλλού, δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις πληροφορίες που διδάσκονται.

Με ποιόν ΕΜΜΕΣΟ τρόπο επηρεάζεται η μνήμη των παιδιών από τη ζάχαρη?


Όταν η ζάχαρη μετακινείται μέσα στον πεπτικό σωλήνα, στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα είναι γεμάτο. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας διαπίστωσαν ότι οσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουν τα παιδιά, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να τρώνε υγιεινά τρόφιμα όπως δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα. 
Πολύ συχνά τα παιδιά επιλέγουν μια καραμέλα με γεύση φρούτων, η οποία περιέχει κενές θερμίδες, αντί ένα πραγματικό φρούτο, που θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική τους λειτουργία. Προτιμούν να πιούν ένα αναψυκτικό παρά γάλα που ενισχύει τη μνήμη. Και μόλις το κάνουν, νιώθουν ότι είναι τόσο γεμάτοι που δεν μπορούν να καταναλώσουν υγιή τρόφιμα. Άρα, το πρόβλημα με την κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι μόνο η ίδια η ζάχαρη, αλλά και αυτά που τα παιδιά δεν τρωνε όταν την καταναλώνουν.

Η χρόνια αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει ΜΟΝΙΜΑ τις λειτουργίες μνήμης?

Βραχυπρόθεσμα, η κατανάλωση ζάχαρης θα χειροτερεύσει τη μνήμη μόνο προσωρινά. Εάν τα παιδιά μειώσουν την κατανάλωσή της, θα διαπιστώσουν ότι μπορούν να αυξήσουν τις ακαδημαϊκές τους δυνατότητες. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης από μικρή ηλικία, μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμη επίδραση.

Τι  έχουν δείξει οι μελέτες?                                                                                        

Δεκάδες μελετών που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας που δημιουργεί η ζάχαρη, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία και ο διαβήτης, αλλά αξιοσημείωτες είναι οι μελέτες που συνδέουν τη ζάχαρη με την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μερικά συμπεράσματα αυτων των ερευνών παραθέτονται παρακάτω:
Συμπέρασμα 1ο: Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων και έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα σε τεστ που αφορούσαν τη μάθηση, τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και τον προφορικό λόγο.
Συμπέρασμα 2ο: Τα παιδιά που είχαν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες (κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και αναψυκτικών), τις οποίες συνήθως κληρονομούν από τους γονείς τους, διαπιστώθηκε ότι ήταν λιγότερο ευφυή σε σχέση με εκείνα που ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
Συμπέρασμα 3ο: Τα παιδιά που έχουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο φρούτα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, πέτυχαν καλύτερα σκορ στα γνωστικά τεστ.

Τι πρέπει να κάνουμε?                                                                                              

Ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης του παιδιού είναι απαραίτητος για να μπορέσετε να επιτύχετε το ακαδημαϊκό τους δυναμικό. Ο American Heart Association συνιστά τα παιδιά να ΜΗΝ καταναλώνουν περισσότερα από τέσσερα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Να είστε ενήμεροι για τα κρυμμένη ζάχαρη που κρύβεται σε απροσδόκητα σημεία όπως σάλτσες, αποξηραμένα φρούτα και επιδόρπια γιαουρτιού. Να προτρέπετε το παιδί σας να καταναλώνει φυσικά σακχαρα από τα φρούτα και να έχει ένα πλούσιο διατροφικό πλάνο που θα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

ΠΗΓΕΣ ΚΡΥΜΜΕΝΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Μοιράσου το με τους φίλους σου!