Μια πρώτη επαφή με τις
Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) είναι ψυχολογικές διαταραχές, στις οποίες τα άτομα υιοθετούν μη ορθές διατροφικές συνήθειες και εμφανίζουν ακραία συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος τους.
Οι πιο συνηθισμένες ΔΠΤ είναι η ψυχογενής ανορεξία (ΨΑ), η ψυχογενής βουλιμία (ΨΒ) και η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας (ΔΕΥ).
Για το άτομο με ΔΠΤ, η τροφή αποτελεί έμμονη ιδέα, την οποία δε μπορεί να την αποβάλλει από το μυαλό του. Είναι επίσης κοινό για τους ασθενείς με ΔΠΤ να υποφέρουν από συννοσηρότητα, όπως κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές προσωπικότητας και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Ο οδηγός ταξινόμησης των ψυχικών διαταραχών της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρίας (DSM-V), είναι το νεότερο εργαλείο ταξινόμησης και διάγνωσης που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ένωση Ψυχιατρικής.
Συνήθως οι ΔΠΤ προσβάλλουν έφηβες γυναίκες, αν και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των περιπτώσεων με ΔΠΤ ακόμη και σε παιδιά, ενήλικες αλλά και άντρες.
Η πιθανότητα εμφάνισης ΔΠΤ στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 1% για τη ΨΑ και 3% για τη ΨΒ. Η ηλικιακή αιχμή εμφάνισης της ΨΑ είναι 13-18 ετών και για τη ΨΒ 16-17 ετών, ενώ το 90% των ατόμων με ΔΠΤ είναι γυναίκες, ενώ μόνο το 10% είναι άντρες. 

Mobirise

Οι παράγοντες που πιθανόν οφείλονται για την εμφάνισης μιας ΔΠΤ είναι ποικίλοι, και χωρίζονται σε γενετικούς/νευροχημικούς, ψυχολογικούς/αναπτυξιακοί, και κοινωνικοπολιτισμικούς.
Όπως φαίνεται και απο το γράφημα στα αριστερά, οι αλλαγές του σώματος κατα την εφηβεία, το DNA μας, τα λόγια των συνομιλήκων μας και το lifestyle είναι ικανοί παράγοντες για να οδηγήσουν στην εμφάνιση κάποιας ΔΠΤ.
Σύμφωνα με έρευνες, οι συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων με ΨΑ ή ΨΒ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν και οι ίδιοι από κάποια ΔΠΤ.
Τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, οι διαταραγμένες σχέσεις με ανθρώπους του κοινωνικού περιβάλλοντος και οι κοινωνικοπολιτισμικές επιδράσεις μπορούν να αποτελούν επιπρόσθετους παράγοντες κινδύνου.
Επίσης , η δυτικόμορφη κουλτούρα προβάλλει στα ΜΜΕ μια υπερβολικά αδύνατη γυναίκα, η οποία αποτελεί πρότυπο για τις έφηβες κοπέλες. Προσπαθώντας έτσι να μοιάσουν σε κάτι που ίσως και να μην υπάρχει (αφού οι φωτογραφίες των περιοδικών είναι ρετουσαρισμένες), βλάπτουν τον οργανισμό του.
Ένα ακόμη συχνό φαινόμενο είναι η επιθυμία της εφηβης κοπέλας να παραμείνει παιδί και να μην αλλάξει το σώμα της σε γυναικείο. Αυτό επίσης έχει φανεί ότι μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ΨΑ στη νεαρή κοπέλα. 

Mobirise

Οι ΔΠΤ έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με οποιεσδήποτε ψυχιατρικές διαταραχές (5-6% για ΨΑ και 2% για ΨΒ), καθώς προκαλούν αρκετές ιατρικές επιπλοκές και επηρεάζουν διαφορετικά συστήματα του σώματος.
Η πιο συνηθισμένη είναι η διαταραχή ηλεκτρολυτών, λόγω περιορισμού και απώλειας υγρών, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακές επιπλοκές. Επιπλέον, οι ΔΠΤ μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές επιπλοκές, νεφρικές και αιματολογικές ανωμαλίες, ενδοκρινολογικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα.
Οι προσπάθειες αυτοκτονίας, οι λοιμώξεις και οι συνέπειες της χρόνιας πείνας είναι οι κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ παιδιών και εφήβων με ΔΠΤ.

Mobirise

Σε αυτό το άρθρο είχαμε μια πρώτη επαφή με την έννοια των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) και τις πιο σύνηθεις μορφές εμφάνισής τους. Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε την κάθε ΔΠΤ ξεχωριστά αναφέροντας τις αιτίες εμφάνισής της, τα βασικά κριτήριά της και τους τρόπους θεραπείας.
Μη ξεχνάς πως το σώμα σου είναι μοναδικό και πρέπει να του συμπεριφέρεσαι με αγάπη.

Share This Page!

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ενημερώσου για ότι συμβαίνει στον κόσμο της My NutriPlan πρώτος!

*Δεν δημοσιοποιούμε προσωπικά σου δεδομένα