DNA test

Διατροφογενετική

Με το διατροφογενετικό test DNA, ελέγχονται γενετικές τροποποιήσεις που διευκολύνουν τον επιστήμονα υγείας να σας παρέχει απόλυτα εξατομικευμένες συμβουλές και διατροφικές παρεμβάσεις.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των λειτουργικών τροφίμων, των θρεπτικών ουσιών και της επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, έχει καταλήξει στην σύγχρονη μοριακή διατροφή με τους ακριβείς όρους <<Διατροφογενωμική και Διατροφογενετική>> ή αλλιώς Nutrigenomics and Nutrigenetics.

Η διατροφογενωμική είναι ένα καινούργιο πεδίο στην επιστήμη της διατροφής που περιλαμβάνει την ανάλυση της επίδρασης της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών σε ολόκληρο το γονιδίωμα του ανθρώπου, στο σύνολο των πρωτεϊνών και των μεταβολιτών. Αντίθετα, η διατροφογενετική περιλαμβάνει την μελέτη των ατομικών διαφορών σε γενετικό επίπεδο που επηρεάζουν τις αποκρίσεις στη διατροφή (Sharma and Dwivedi, 2017).

Επίσης μπορεί να μας δείξει με βάση το γενετικό μας υλικό, την προδιάθεση π.χ. για ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές ή ασθένειες (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης) αλλά και άλλων παραγόντων που επηρεάζονται από αναγνωρισμένα γονίδια.
Με αυτή την γνώση, οι επιστήμονες υγείας (διαιτολόγος) μπορούν μέσω της εξατομικευμένης διατροφής να βελτιώσουν την κατάσταση υγείας μας. 

dna test

Γι’ αυτό τον λόγο έχουν δημιουργηθεί διατροφογενετικά τεστ που με την βοήθεια του γενετικού μας υλικού, μπορούν να βοηθήσουν τους διαιτολόγους στην εφαρμογή εξατομικευμένων παρεμβάσεων στην διατροφή σύμφωνα με τα αποτελέσματα τους.
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τα τεστ αυτά δεν αποτυπώνουν μία καθορισμένη κατάσταση αλλά μία προδιάθεση αναλόγως των γονιδίων και των γονιδιακών πληροφοριών που θα βρεθούν στο δείγμα.

Η Εμβιοδιαγνωστική είναι μία εταιρεία που δημιούργησε η κα Καλλιόπη Γκούσκου, που με σύμμαχο το ερευνητικό της υπόβαθρο στη μοριακή διατροφή και την γενετική, έχει δημιουργήσει διατροφογενετικά τεστ (Genosophy), με στόχο την δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής και τρόπου ζωής αλλά και την αποτελεσματικότερη παρέμβαση σε μεταβολικά νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Τα διατροφογενετικά αυτά τεστ αρχικά βασίστηκαν σε επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά αλλά σήμερα βασίζονται και σε ειδικούς ανατροφοδοτούμενους αλγορίθμους πρόβλεψης που έχει αναπτύξει η εταιρεία σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιολογίας-Γενετικής της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτσι με την βοήθεια της γενετικής πληροφορίας, οι επιστήμονες υγείας μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής και τρόπου ζωής.

Mobirise

Τα DNA test:

Εξατομικευμένη διατροφή

Ελέγχονται γενετικές τροποποιήσεις που βοηθούν τον διαιτολόγο να αποφασίσει για τον διαιτώμενο:

* Τι ποσοστό λίπους, πρωτεΐνης, υδατάνθρακα είναι καλύτερο να έχει στο καθημερινό του διαιτολόγιο
* Ποιες είναι οι ανάγκες του σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, φυλλικό, βιταμίνες, χολίνη, ασβέστιο) και φυτικές ίνες και το αν μπορεί ή/και χρειάζεται να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής
* Αν και πόσο καφέ, αλάτι, και αλκοόλ μπορεί να καταναλώνει
* Την ένταξη ειδικών τροφίμων στο διαιτολόγιο του που, βάσει ερευνών, έχει προκύψει ότι βελτιώνουν την υγεία ατόμων με το συγκεκριμένο γενετικό προφίλ και ταιριάζουν καλυτέρα στις γευστικές τους προτιμήσεις.


Επιπλέον, δίνονται πληροφορίες για:

* Τη γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία και πως μπορεί να επηρεάσει την διατροφή
* Την πιθανότητα επαναπρόσληψης βάρους, και πως να μειωθεί
* Τη γενετική προδιάθεση ανάπτυξης δυσανεξίας στη γλουτένη και τη λακτόζη
* Τη γενετική προδιάθεση για συναισθηματική πρόσληψη τροφής
* Την ιδανική ώρα κατανάλωσης τροφής μέσα στην ημέρα
* Τη καλύτερη ή χειρότερη έκβαση μετά από βαριατρική επέμβαση

dna test

Προδιάθεση Ασθενειών

Έλεγχος γενετικής προδιάθεσης: 

* Για θρομβοφιλία, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωση, υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα 


dna test

Αθλητισμός

Ελέγχονται γενετικές τροποποιήσεις που διευκολύνουν τον επιστήμονα υγείας να αποφασίσει αν στον αθλούμενό του ταιριάζει καλυτέρα άσκηση δύναμης ή αντοχής.

Έλεγχος γενετικών τροποποιήσεων που σχετίζονται με: 

* Βέλτιστες επιδόσεις σε αθλήματα (δύναμης ή αντοχής) 
* Την αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού στους τένοντες και τα οστά
* Την δυνατότητα λήψης συμπληρωμάτων διατροφής
* Τη γενετική δυνατότητα αποκατάστασης τραυματισμών
* Την ψυχολογική κατάσταση (ανάγκη για μεγαλύτερη ψυχολογική στήριξη για επίτευξη στόχων)
* Την προδιάθεση για θρόμβωση

dna test

Παιδικό τεστ

Έλεγχος γενετικών τροποποιήσεων που συσχετίζονται με: 

* Την προδιάθεση για παιδική παχυσαρκία 
* Την ανάγκη για επιβράβευση, την ψυχολογική κατάσταση
* Προδιάθεση δυσανεξίας στη γλουτένη και την λακτόζη
* Την αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού στους τένοντες και τα οστά
* Την ταχύτερη αποκατάσταση τραυματισμών

Επίσης τα αποτελέσματα του τεστ βοηθούν στην επιλογή κατάλληλου αθλήματος και προπόνησης σύμφωνα με συσχετίσεις καλύτερων επιδόσεων σε άτομα που έχουν αντίστοιχο γενετικό προφίλ. 

dna test

Ευεξία και μακροζωία

Μέσα από το συγκεκριμένο έλεγχο μπορείτε να μάθετε αν:
* «Κουβαλάτε» γονίδια που σχετίζονται με μακροζωία και μακρύτερα τελομερή, που αποτελούν δείκτη νεότητας και καλύτερης αγγειακής ηλικίας
* Φέρετε γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονώδη κατάσταση και οξειδωτικό stress 

dna test
DNA TEST

Ενδιαφέρεσαι να κάνεις DNA test?

Αν σε ενδιαφέρει να κάνεις κι εσύ ένα διατροφογενετικό test DNA,  

στείλε μας μήνυμα εδώ με τα στοιχεία σου, ώστε να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σου και να σε ενημερώσουμε για τυχόν απορίες που έχεις.

Το διατροφογενετικό test DNA πραγματοποιείται
απο εξειδικευμένο διαιτολογικό προσωπικό και 
στη συνέχεια παρέχονται εξατομικευμένες συμβουλές με βάση τα αποτελέσματά σας.

Στείλε μας τα στοιχεία και την ερώτησή σου!