13 ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Από τη Θέκλα Γκιώνη,
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η διατροφή μας επηρεάζει δραματικά πολλές πτυχές της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης και καρκίνος.

Η ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζεται έντονα από τη διατροφή μας, καθώς υπάρχουν τρόφιμα τα οποία σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου αλλά και με μειωμένο ρυθμό ανάπτυξής του.

Θα εξετάσουμε λοιπόν 13 τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

Οι αποδείξεις των ερευνών

1. ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι η σουλφοραφάνη μείωσε το μέγεθος και τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού έως και 75% (1). Παρομοίως, μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η θεραπεία σε ποντίκια με σουλφοραφάνη βοήθησε τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και τη μείωση του όγκου του καρκίνου κατά περισσότερο από 50% (2). Μερικές μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι μια υψηλότερη πρόσληψη σταυροειδών λαχανικών όπως το μπρόκολο μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (3). Ωστόσο, η διαθέσιμη έρευνα δεν έχει εξετάσει άμεσα το πώς το μπρόκολο μπορεί να επηρεάσει τον καρκίνο στους ανθρώπους. Έτσι, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

2. ΚΑΡΟΤΑ

Μια ανάλυση εξέτασε τα αποτελέσματα πέντε μελετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καρότων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου έως και 26% (4). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη καρότων συνδέθηκε με 18% χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη (5). Μια μελέτη ανέλυσε τη δίαιτα των 1.266 συμμετεχόντων με και χωρίς καρκίνο του πνεύμονα. Διαπίστωσε ότι οι σημερινοί καπνιστές που δεν έτρωγαν καρότα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν καρότα περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα (6). Ακόμα, να θυμάσαι ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καρότου και του καρκίνου, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

3. ΦΑΣΟΛΙΑ

Μια μελέτη παρακολούθησε 1.905 ανθρώπους με ιστορικό όγκων του παχέος εντέρου και διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο μαγειρεμένα, αποξηραμένα φασόλια έτειναν να έχουν μειωμένο κίνδυνο υποτροπής του όγκου (10). Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε επίσης ότι η σίτιση αρουραίων με μαύρα φασόλια στα οποία είχαν προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου εμπόδισε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων έως και 75% (11). Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε μελέτες σε ζώα και μελέτες που δείχνουν συσχετισμό αλλά όχι αιτιώδη συνάφεια. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξεταστεί αυτό στον άνθρωπο, συγκεκριμένα.

4. ΜΟΥΡΑ

Σε μια ανθρώπινη μελέτη, 25 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα μύρτιλου για επτά ημέρες και βρέθηκε ότι μειώθηκε η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων κατά 7% (12). Μια άλλη μικρή μελέτη έδωσε μαύρα σμέουρα με λυοφιλοποίηση σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος και έδειξε ότι μειώνει τα επίπεδα ορισμένων σημείων που σχετίζονται με την πρόοδο του καρκίνου (13). Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η χορήγηση σε αρουραίους λυοφιλοποιημένων μαύρων σμέουρων μείωσε την εμφάνιση οισοφαγικού όγκου έως και 54% και μείωσε τον αριθμό των όγκων κατά έως και 62% (14). Παρομοίως, μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι δόθηκε στους αρουραίους ένα εκχύλισμα μούρων που αναστέλλει διάφορους βιοδείκτες καρκίνου (15). Λάβετε υπόψη σας ότι πρόκειται για μελέτες σε ζώα και παρατηρήσεις που εξετάζουν τις επιπτώσεις μιας συμπυκνωμένης δόσης εκχυλίσματος μούρων και απαιτείται περισσότερη ανθρώπινη έρευνα.

5. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ 

Για παράδειγμα, μια μελέτη εξέτασε τη διατροφή 19.386 ατόμων και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ξηρών καρπών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο (21). Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε 30.708 συμμετέχοντες για μέχρι 30 χρόνια και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών τακτικά συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ενδομητρίου (22). Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι συγκεκριμένοι τύποι ξηρών καρπών μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Για παράδειγμα, τα καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα με χαμηλά ποσοστά σεληνίου (23). Παρομοίως, μία μελέτη σε ζώα έδειξε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με καρύδια μείωσαν τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 80% και μείωσαν τον αριθμό των όγκων κατά 60% (24). Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες στον άνθρωπο για να καθοριστεί εάν οι καρποί με κέλυφος είναι υπεύθυνοι για αυτή τη σχέση ή αν εμπλέκονται άλλοι παράγοντες.

6. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Μια μαζική ανασκόπηση, η οποία αποτελείται από 19 μελέτες, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και καρκίνο του πεπτικού συστήματος από εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη (25). Μια άλλη μελέτη εξέτασε τα ποσοστά καρκίνου σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο και διαπίστωσε ότι οι περιοχές με υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου είχαν μειωμένα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου (26). Αν και αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ελαιολάδου και του καρκίνου, είναι πιθανό να εμπλακούν και άλλοι παράγοντες. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξετάσουμε τις άμεσες επιπτώσεις του ελαιολάδου στον καρκίνο στους ανθρώπους.

7. ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Μία μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της κουρκουμίνης σε 44 ασθενείς με βλάβες στο κόλον που θα μπορούσαν να έχουν γίνει καρκινικές. Μετά από 30 ημέρες πρόσληψης 4 γραμμαρίων κουρκουμίνης ημερησίως μειώθηκε ο αριθμός των τραυμάτων που υπήρχαν κατά 40% (27). Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, βρέθηκε επίσης ότι η κουρκουμίνη μειώνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου στοχεύοντας σε ένα συγκεκριμένο ένζυμο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου (28). Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξε ότι η κουρκουμίνη βοήθησε να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα κεφαλής και τραχήλου (29). Η κουρκουμίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων πνεύμονα, μαστού και προστάτη σε άλλες μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων (30, 31, 32).

8. ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ 

Σε μια μελέτη, 32 γυναίκες με καρκίνο του μαστού έλαβαν είτε ένα κεκάκι με λιναρόσπορο καθημερινά ή ένα placebo φάρμακο για πάνω από ένα μήνα. Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα λιναρόσπορου είχε μειωμένα επίπεδα ειδικών δεικτών που μετρούσαν την ανάπτυξη του όγκου, καθώς και αύξηση του θανάτου των καρκινικών κυττάρων (36). Σε άλλη μελέτη, 161 άνδρες με καρκίνο του προστάτη έλαβαν θεραπεία με λιναρόσπορο και βρέθηκε ότι μειώθηκε η ανάπτυξη και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων (37). Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πολλέςς μελέτες έχουν δείξει την προστατευτική δράση των φυτικών ινών έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

9. ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ  

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα εσπεριδοειδών είχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων του πεπτικού και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (33). Μια ανασκόπηση σε εννέα μελέτες διαπίστωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη εσπεριδοειδών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος (34). Τέλος, μια ανασκόπηση 14 μελετών έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη εσπεριδοειδών, ή τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα, μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 28% (35). Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που ενδέχεται να εμπλέκονται. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα εσπεριδοειδή επηρεάζουν ειδικά την ανάπτυξη του καρκίνου.

10. ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Μια ανασκόπηση 17 μελετών διαπίστωσε επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη ωμών ντοματών, μαγειρεμένων ντοματών και λυκοπενίου συνδέονταν όλα με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη (38). Μια άλλη μελέτη 47.365 ανθρώπων διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη σάλτσας ντομάτας, ειδικότερα, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη (39). Ακόμη, να θυμάστε ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ντομάτας και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εμπλακούν.

11. ΣΚΟΡΔΟ

Μια μελέτη 543.220 συμμετεχόντων διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν πολλά λαχανικά με αλικίνη, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου από αυτούς που σπάνια τα κατανάλωναν (43). Μια μελέτη 471 ατόμων έδειξε ότι μια υψηλότερη πρόσληψη σκόρδου συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη (44). Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πολύ σκόρδο, καθώς και φρούτα, βαθιά κίτρινα λαχανικά, σκούρα πράσινα λαχανικά και κρεμμύδια, ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν όγκους του παχέος εντέρου. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν απομόνωσε τα αποτελέσματα του σκόρδου (45). Ωστόσο, παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του σκόρδου και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξεταστεί κατά πόσο παίζουν κάποιο ρόλο άλλοι παράγοντες.

12. ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη ψαριών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος (46). Μια άλλη μελέτη που ακολούθησε 478.040 ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων ψαριών μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα αύξησαν τον κίνδυνο (47). Επιπλέον η κατοχή επαρκών επιπέδων βιταμίνης D πιστεύεται ότι προστατεύει και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (48) και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θεωρείται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη της νόσου (49). Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον άνθρωπο.

13. ΚΑΝΕΛΑ 

Μια μελέτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κανέλας ήταν σε θέση να μειώσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσει το θάνατό τους (18). Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο κανέλας κατέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων της κεφαλής και του τραχήλου και επίσης μείωσε σημαντικά το μέγεθος του όγκου (19). Επίσης, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το εκχύλισμα κανέλας προκάλεσε κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα και επίσης μείωσε την αύξηση και την εξάπλωση του όγκου (20). Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί πώς η κανέλα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του καρκίνου στους ανθρώπους. 

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Καθώς οι νέες έρευνες συνεχίζουν να εμφανίζονται, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η διατροφή σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την εξάπλωση και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε δοκιμαστικούς σωλήνες, σε ζώα και σε μελέτες παρατήρησης. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί πώς αυτά τα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την ανάπτυξη του καρκίνου στον άνθρωπο.

Ένα είναι σίγουρο, όμως, ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρέσκα τρόφιμα, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, θα βελτιώσει πολλές πτυχές της υγείας σου. 

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Μοιράσου το με τους φίλους σου!